1ο Συνέδριο της Στοματολογικής Εταιρείας Θεσσαλίας (Πρόγραμμα)
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 23, 24 και 25 Ιανουαρίου 2009.
-Στο Επιστημονικό Πρόγραμμα συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες ομιλητές και από την Ιταλία ο Καθηγητής Gianfranco Vignoletti του Πανεπιστημίου της Verona.
-Ομιλία του ποιητή Τίτου Πατρίκιου στα πλαίσια τιμητικής εκδήλωσης για τον ποιητή.
Μουσική εισαγωγή: Φαντασία Wolfgang Amadeus MOZART από κουαρτέττο πνευστών.
-Εισήγηση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ν. Μαλίζου, Προέδρου του Τμήματος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατά την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου «οι Μεγάλες Προσδοκίες από τις Επιστήμες της Υγείας και την Έρευνα. οι α-Διέξοδοι και οι Προκλήσεις».
-Το εξώφυλλο του προγράμματος φιλοξένησε την κεφαλή της αρχαϊκής κόρης. Πρόκειται για μία από τις τρεις φωτογραφίες της Πεπλοφόρου, με αριθμό ευρετηρίου ακρ. 679, που εστάλησαν στις 17/12/2008 από το Υπουργείο Πολιτισμού για τις ανάγκες του Επιστημονικού Συνεδρίου, ύστερα από σχετική αίτηση (βλέπε δραστηριότητα “υπόμνημα αίτηση”).
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ
ο Τίτος Πατρίκιος διαβάζει 1
ο Τίτος Πατρίκιος διαβάζει 2
Η Στοματολογική Εταιρεία Θεσσαλίας είχε την εξαιρετική τιμή να συνδέσει την διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου της με την παρουσία του σημαντικού ανθρώπου του πνεύματος, ποιητή Τίτου Πατρίκιου.
«Επισκοπώντας τα πράγματα που έχουν ήδη γίνει η ποίηση ψάχνει για απαντήσεις σε ερωτήματα που ακόμα δεν έχουνε τεθεί».
Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Διβάνη» κατά την έναρξη του Συνεδρίου, στις 23 Ιανουαρίου 2009 στη Λάρισα, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον ποιητή και να ακούσει διακεκριμένους ανθρώπους να μιλάνε για τη ζωή και το έργο του.
Ο δικηγόρος κ. Γιάννης Διαμαντής, ανέφερε: «Βαθύτατα πολιτικός ποιητής, με την αριστοτέλεια έννοια του όρου, εμπλουτίζει τη σκέψη του, πλανητική σύμφωνα με τη ρήση του Αξελού, με οράματα σε πανανθρώπινη εμβέλεια. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αναζήτηση της αλήθειας. Είναι βαθειά ερωτικός ποιητής. Ο Πατρίκιος χωρίς να απομακρύνεται από την διαρκή πάλη για την δικαίωση του οράματός του, με τη ματιά της ουμανιστικής του κοσμοαντίληψης, διαποτίζει συγχρόνως την ποίησή του και με το μέγα μυστήριο του έρωτα».
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας κ. Γιώργος Ι. Σίσκος περιέγραψε την πολυσύνθετη προσωπικότητα του ποιητή. Τον χαρακτήρισε οραματιστή, ουμανιστή, ουτοπιστή και Δον Κιχώτη. Απήγγειλε από τη συλλογή «Λυσιμελής πόθος» και τον ευχαρίστησε που του έμαθε «να σέρνει την πραγματικότητα με το όνειρο».
Ο κ. Γιώργος Στεφανίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Παρισίων και πρόεδρος του Ελληνογαλικού συνδέσμου ΕΛΓΑ που συνδέει τις σχέσεις ΟΤΑ των δύο χωρών, ανέλυσε τη διεθνή υπόσταση του Πατρίκιου και αναφέρθηκε στις τρεις πόλεις που έχουν σηματοδοτήσει τη ζωή του, την Αθήνα, τη Ρώμη και το Παρίσι. Μίλησε για τη διαδρομή του ποιητή και τις δύσκολες στιγμές που τον σημάδεψαν χωρίς ωστόσο να μειώσουν την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους. «Η συνέπεια και η ευθυκρισία είναι τα χαρακτηριστικά του. Η διαφάνεια που σημαίνει σεβασμό των ουσιαστικών αξιών και την περιφρόνηση κάθε επίπλαστου αποτελεί στάση ζωής για τον Πατρίκιο. Οι στίχοι του είναι οι καθημερινές του σκέψεις».
Στην εκδήλωση, τη φαντασία του MOZART ερμήνευσε το κουαρτέττο πνευστών: Σάντρα Αποστολοπούλου, φλάουτο Δημήτρης Χατζούλης, όμποε Στυλιανός Κοτρώτσιος, κλαρινέτο και Ευδοξία Αποστολίδου-Καραμανώλη, φαγκότο.
Ομιλία του Καθηγητή
Κωνσταντίνου Ν. Μαλίζου
Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής
του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Κατά την επίσημη έναρξη του 1ου Συνεδρίου της Στοματολογικής Εταιρείας Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε από 23 έως 25 Ιανουαρίου 2009 στη Λάρισα, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής, κ. Κωνσταντίνος Ν. Μαλίζος, Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τίτλος του θέματος:
οι Μεγάλες Προσδοκίες από τις Επιστήμες της Υγείας και την Έρευνα.
οι α-Διέξοδοι και οι Προκλήσεις
O κύριος Μαλίζος επικέντρωσε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του στις μεγάλες προσδοκίες που γεννά στο κοινωνικό σύνολο η έρευνα των επιστημών υγείας και ανέλυσε το πώς διαμορφώνεται η κοινή γνώμη γύρω από τα θέματα αυτά.
Σε πυκνό ακροατήριο παρέθεσε τεκμηριωμένα και εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τη μη διάθεση ικανών πόρων για την έρευνα στον τομέα της Υγείας. Μίλησε για τις προκλήσεις και τα α-διέξοδα που αντιμετωπίζουν όσοι υπηρετούν τις επιστήμες στο χώρο της Υγείας τονίζοντας τη διαρκή διασύνδεσή τους με το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και φυσικό περιβάλλον. Από τη διασύνδεση αυτή γεννώνται πεδία νέας έρευνας αλλά και εφαρμογές από τις οποίες ωφελούνται οι πολίτες και το ίδιο το περιβάλλον.